Pendlere risikerer bomregning på over 30.000 i året

Bom1

Drømmen er et felles bo- og arbeidsmarked når nye E 39 står ferdig. Men skyhøye bomregninger kan sette en stopper for det.

Av Kjetil Reite

KRISTIANSAND: – Nå må vi stille oss spørsmålet om E 39 får den effekten som vi ønsker, eller om den bare blir en gjennomfartsåre. Man har hele tiden sagt at en ny E 39 vil bety et felles bo- og arbeidsmarked, men dette gjør meg bekymret, sier Alf Erik Andersen (Frp), ordfører i Mandal.

En som pendler mellom Kristiansand og Mandal må fort ut med mellom 20.000 – 30.000 i året på nye E 39. Kanskje enda mer.

De høye satsene skyldes bommene som allerede står rundt Kristiansand og bommene som kommer på nye E 39 når den står ferdig i 2022. Forlengelse av bompengeordningen i Kristiansand ble vedtatt 21. november. Bommene på E 39 ble vedtatt i Stortinget i 2017, med Frps stemmer.

– Det viktigste for oss er å få til utbygging av viktige samferdselsprosjekter. Og da må vi forholde oss til flertallet på Stortinget. Men det er ikke til å legge skjul på at dette er det uro om i partiet. Det må vi være ærlige på. Men vi jobber hardt for å få bomsatsene så lave som mulig, sier Andersen.

Ny region

Mandal ble nylig med i det interkommunale samarbeidet Region Kristiansand. En av grunnene til at de gikk inn der, var nettopp ønsket om et felles bo- og arbeidsmarked.

Men i Nye Veiers prosjekter, skal 37 prosent av utbyggingskostnadene dekkes av bompenger. Leder av Region Kristiansand, Gro Anita Mykjåland (Sp), er forberedt på bråk den dagen bilistene må begynne å betale.

– Jeg håper det er stortingspolitikere som ser at dette ikke er en bærekraftig måte å bygge vei på. For det er ekstremt mye av kostnadene som blir veltet over på de som bruker veien. Det er mulig vi heller burde tatt dette inn på en skatt slik at vi betaler etter evne Jeg sier ikke at det er løsningen, men stortingspolitikerne må se på om dette er måten vi skal gjøre det på i fremtiden, sier Mykjåland.

Bom2

Hun er spent på om det blir vekst på steder som for eksempel Vigeland så lenge bommene står på veien.

– Det skal bli interessant å se. Det er noen levekårsutfordringer oppe i dette. Du kan tenke deg hvis folk med lav inntekt skal begynne å pendle og får store utgifter. Da begynner regnestykket å bli vanskelig å få til å gå opp. Jeg er ikke i tvil om at man må begynne å se på andre måter å finansiere vei på.

Dyrt å kjøre

Det vil koste 70 kroner å kjøre på nye E 39 mellom Mandal og Kristiansand. Prisen blir 56 kroner med rabatt.

I tillegg kommer det betaling i bommen i Kristiansand.

En reise tur/retur kan komme på 148 kroner (se utregning i faktaboks).

– De bygger vei over evne og sender regningen til innbyggerne. Bompenger er en flat skatt som alle må betale uavhengig av inntekt, sier Mali Steiro Tronsmoen, fylkesleder i SV

Må ta ansvar

SV har etterlyst at partiene som støtter utbyggingen tar ansvar for den store bomregningen.

– Men veien blir etter hvert nedbetalt og veitransporten bruker mer fornybar energi. Er dette et så dårlig miljøprosjekt på sikt?

–Når regjeringen satser på så store veiprosjekter, tar de ikke innover seg de store klimautfordringene vi står overfor. De bruker pengene på økt biltrafikk i stedet for på å gjøre det billig og lettvint å velge kollektivt.

– Ser du ingen fordeler med en slik vei?

– Vi er opptatt av trafikksikkerhet, og på noen steder må vi gjøre tiltak på E 39. Men dette er overdimensjonert og har en prislapp som er altfor stor. Og det viser seg også når de dytter regningen over på de som er helt avhengige av å kjøre på veien, sier Tronsmoen.

Ingen rabatt

Da bommene på E 39 var oppe til politisk behandling, ble det stilt spørsmål om hvor vidt det var mulig med en timeregel. Slik at man ikke betaler både på E 39 og inn til Kristiansand.

Men dette har vist seg vanskelig å få til, blant annet på grunn av EUs regler om kryssubsidiering. En slik ordning blir kun vurdert på ringveien utenfor Kristiansand.

– Når det gjelder E18/E39 Ytre ring er det naturlig å tenke seg at en bør koordinere bompengeopplegget inn mot det nye bompengeopplegget som planlegges i bompengepakken i Kristiansand, sier Arild Nygård, fagansvarlig for brukerbetaling i Nye veier.

En rabatt mellom de to forskjellige prosjektene hadde også betydd lavere inntekter.

– Da hadde man vært nødt til å forlenge bompengeperioden eller øke prisene, sier Jon Viljam Drivdal, prosjektleder for bompengepakken i Kristiansand.

FAKTA: BOMPENGER PÅ NYE E 39

https://www.fvn.no/nyheter/lokalt/i/MglEGo/Pendlere-risikerer-bomregning-pa-over-30000-i-aret

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s