KRISTIANSAND
Dette kan bli småbarnsforeldrenes bomregning
Småbarnsfamilier med vanskelig logistikk risikerer å måtte ut med opp mot 20.000 kroner i bompenger i året når satsene stiger. KrF mener de tar en altfor stor belastning.
OPPDATERT: 11.JUN. 2016 22:39
PUBLISERT: 11.JUN. 2016 22:39
KRISTIANSAND: – Mange småbarnsforeldre har en arbeidstid som gjør at de må reise mye i rushtiden. Da er det uheldig at de belastes så mye som de gjør med en høy rushtidsavgift, sier Viggo Lütcherath (KrF), leder i helse og sosialstyret i Kristiansand.
Partiet er kritisk til hvordan en planlagt økning i bomprisene vil slå ut for småbarnsfamiliene når dagens bompengeperiode skal erstattes av en bymiljøavtale. De varsler at de vil kjempe for det de mener er en mer rettferdig fordeling av utgiftene.
ARBEIDET MED BYMILJØAVTALE
– Vi må se dette i en helhet. Det vi ser for oss, er at det er mindre variasjoner i prisene gjennom døgnet og at elbilene også betaler noe. Dermed blir byrdene jevnere fordelt, sier Lütcherath.
Viggo Lütcherath (KrF) mener bymiljøavtalen må innrettes slik at småbarnsfamiliene ikke får en altfor stor belastning. Han ønsker en jevnere avgift gjennom døgnet og at elbilene også må betale i bommen.
Kjetil Reite
Økning
I løpet av året er det ventet at bystyret og fylkestinget fatter et prinsippvedtak på hvor høye bomsatsene skal være. Deretter skal det forhandles med staten (se fakta).
Det er skissert fire muligheter der satsene øker med 50, 75 eller 100 prosent. Et fjerde alternativ er at de blir som i dag.
Mandag behandler styringsgruppa for bymiljøavtalen et forslag om at de økes med minimum 50 prosent, men at man kan strekke seg opp mot 75 prosent hvis staten gir et vesentlig bidrag til avtalen.
En økning på 50 prosent betyr:
- Personbiler vil betale 37 kroner i rushtiden og 21 kroner utenom.
- Det blir innført et tak der man betaler for maks seksti passeringer i måneden. I tillegg blir det 20 prosent rabatt for personbiler med bombrikke.
Høy regning
Det betyr altså at man kan få en regning på i underkant av 1800 kroner på en måned hvis alle passeringene er gjort i rushtiden.
– Forslaget om et månedstak er rettet mot de som har mange passeringer, for eksempel småbarnsfamilier som må gjennom bommen flere ganger på grunn av levering i barnehage eller fritidsaktiviteter. De skal ikke rammes uforholdsmessig. I tillegg foreslår vi en timesregel, slik at man innen en time kun betaler for en passering, sier Jo Viljam Drivdal, prosjektleder for bymiljøavtalen.
Dyrt
Selv om det innføres et tak, betyr det likevel at man kan få en regning på rundt 20.000 på et år, vel å merke hvis man når maksgrensen hver eneste måned.
Bystyrepolitikerne har ennå ikke fått saken, men frontene er likevel tydelige.
– Vi må spørre oss om når vi skal begynne å gjøre noe for å begrense biltrafikken her i byen. Bompengene er en måte å gjøre det på, og jeg står ved at vi må sette i verk de tiltakene som trengs, sier Ivar Bergundhaugen, gruppeleder i Venstre.
Ivar Bergundaugen, gruppeleder i Venstre i Kristiansand bystyre, spør seg når politikerne skal begynne å sette i verk tiltak som faktisk får ned biltrafikken. Han støtter en kraftig økning i bomsatsene hvis det bidrar til å begrense biltrafikken.
Kjetil Reite
Dårlig utvikling
Han trekker fram flere eksempler på vedtak som han mener fører til mer biltrafikk: Parkeringsregler, bygging av ringvei, tillatelse til Outlet og utbygging av Hamrevann.
– Jeg vil støtte de tiltakene som fører til at personbiltrafikken går ned. Hvis bompengeordningen er en del av det, så støtter jeg det fullt ut. Jeg er åpen for å finne løsning slik at man kan kompensere for de som faktisk har en barnehageplass på andre siden av byen og som må bruke bil, men det er feil å la være å handle fordi man risikerer at noen rammes hardt, sier Bergundhaugen.
Han legger til at han er enig i at elbilene også må begynne å betale på et tidspunkt, men ikke så mye som diesel og bensinbiler.
Godtar ikke
Også i andre partier er politikerne kritiske til hvordan økte satser slår ut for blant andre småbarnsfamiliene.
– Vi må vite hvordan denne gruppa rammes og hva vi eventuelt kan gjøre for de. Vi kan ikke godta hva som helst av økning, sier Randi Øverland, gruppeleder i Ap i fylkestinget.
Arbeiderpartiets gruppeleder i fylkestinget, Randi Øverland, etterlyser en skikkelig gjennomgang av hvordan bymiljøavtalen vil ramme blant andre småbarnsforeldrene.
Reidar Kollstad
Også de skal være med å fatte beslutning om bymiljøavtalen.
Randi Øverland har i en interpellasjon etterlyst svar fra fylkesordfører Terje Damman (H) som også sitter i styringsgruppa for bymiljøavtalen. Hun vil vite mer om hvilke sosiale konsekvenser økningen kan få.
Da Fædrelandsvennen snakket med Damman lørdag kveld, sa han at han ville gi Øverland et fyldig svar på spørsmålet i fylkestinget. Han ville ikke kommentere de konkrete forslagene til økning før han hadde lest forslaget som styringsgruppa skal behandle mandag.
Link på avisartikkelen HER