Vi kommer ikke til å gi oss

2016-05-21

Makvan Kasheikal synes det er altfor lite opprør i Norge. Nå har han startet en egen folkeaksjon mot bompenger. Det skaper reaksjoner i bystyret.

Fædrelandsvennen v/Kjetil Reite 22mai 2016

Vi kommer ikke til å gi oss

KRISTIANSAND: – Vi kommer ikke til å gi oss, men vil bruke alle midler for å stoppe dette. Bymiljøavtalen har ingen ting med miljø å gjøre. Dette er galskap, for å si det rett ut, sier Makvan Kasheikal.

Han er vara for Demokratene i bystyret, og leder også kontrollkomiteen i Kristiansand. Men han presiserer at aksjonen han nå har vært med å starte ikke har noe med partiet å gjøre.

– Det er ikke noe uvanlig at politikere engasjerer seg i organisasjoner og aksjoner, og det er dét dette er. Vi har sett i både diktaturer og andre land at folk engasjerer seg mot det som er urettferdig. I vårt land vil noen innvende at Norge er jo et demokrati, men jeg mener politikerne har mistet kontakt med velgerne, sier Kasheikal.

Etter at aksjonen startet opp, har 3500 vært inne og trykket liker på siden, og ifølge Kasheikal har noen av innleggene blitt delt over 500 ganger.

Har vokst

Aksjonen har allerede blitt et hett tema blant byens politikere. De har blitt utfordret av aksjonen til å si hva de mener om nye bomstasjoner og økte bompriser. Selv om mange har svart, har de også reagert på at de ikke vet hvem som står bak gruppa.

makvan2

Makvan Kasheikal synes det er altfor lite opprør i Norge. Nå har han startet en egen folkeaksjon mot bompenger. Det skaper reaksjoner i bystyret

– Jeg synes det er helt greit at noen starter en slik aksjon, men det problematiske her er at vi ikke vet hvem som står bak. Jeg diskuterer gjerne, men da vil jeg jo også vite hvem jeg diskuterer med. Vi fikk også vite at hvis vi ikke svarte, ville de tolke det som at vi var for bomstasjoner, sier Lyder Ovesen som sitter i bystyret for Ap.

Makvan Kasheikal svarer:

– Vi ønsker å være åpne om hvem vi er, men vi ville vente til i dag med å si det. Og jeg kan gjerne være ærlig og si at noe av grunnen er at vi ønsker oss oppmerksomhet rundt dette. Uansett er det viktigste at det er 3500 som står bak dette, sier Makvan Kasheikal.

Reaksjoner

Lyder Ovesen opplevde sterke reaksjoner da han i sitt svar skrev at han var for både økning i prisene og flere bommer. «Bor sikkert hjemme hos mor og far på Lund ennå, denne klovnen» er det en som skriver.

– Jeg reagerer på at de legger opp til en slik debatt. Vi skal selvsagt tåle reaksjoner, men her blir vi nærmest satt i gapestokken og det virker ikke som om de som står bak denne siden har noen kontroll med det som skrives, sier Ovesen.

Makvan Kasheikal mener politikerne må tåle at det blir reaksjoner når de planlegger en økning i bomprisene på 50 prosent, slik planen er i bymiljøavtalen. Den innebærer også en rekke nye bommer, blant annet på Lundsbroa og rundt Sørlandsparken.

– Det er politikere som synes dette er useriøst. Men er det useriøst å ta initiativ til en folkeaksjon. Det må da være en del av demokratiet, sier Kasheikal.

– Men når politikerne har svart, har noen av dem blitt utskjelt i kommentarfeltene?

– Jeg har vært inne og slettet mange innlegg og jobber nesten hele døgnet med denne siden. Og vi oppfordrer alle til å holde seg til saken, men jeg kan ikke si hundre prosent sikkert at det aldri vil forekomme innlegg som er over streken, sier Kasheikal som legger til at politikerne ble informert om at svarene ville bli publisert.

Flere aksjoner

Det er allerede etablert et midlertidig styre for folkeaksjonen, og de planlegger både folkemøter og demonstrasjoner. Den skal også registreres i Brønnøysund.

– Vi håper å kunne bruke Markens og gå i tog der, og vi vil inkludere både næringslivet og andre aktører.

– Hva er det med denne saken som er så viktig at du har tatt initiativ til en slik aksjon?

– Det er først og fremst kostnaden som blir påført den enkelte kristiansander. Ta for eksempel Sørlandsparken som er et næringsområde. Det er jo ingen som kan ta sykkel ut dit. Blant de som har engasjert seg hos oss, er det både familier, enslige mødre og pendlere som er nødt til å bruke bil.

Har svart

I tillegg til Lyder Ovesens svar, er også svaret fra Hans Otto Lund (H) og Aps gruppeleder Mette Gundersen publisert på siden.

– Vi ble enige på gruppemøte om at jeg svarte og jeg la det svaret ut på siden. Jeg er enig i at det er problematisk å tilkjennegi sin mening når man ikke vet hvem som står bak, men det er 3500 inne og følger siden, så jeg valgte å ta dette på alvor, sier Mette Gundersen.

Hun har invitert aksjonsgruppen på gruppemøte.

– Jeg har full forståelse for at folk reagerer både på økte bomsatser og flere bommer. Det skal vi også ta på alvor, sier hun.

Gjennomslag

Makvan Kasheikal sier han er forberedt på at noen kan reagere på at han som lokalpolitiker også tar initiativ til en aksjon der han ber om bystyrets mening.

– Mange har spurt om hvorfor jeg ikke gjør dette i regi av Demokratene. Men to bystyrerepresentanter er ikke nok for å kunne stanse dette. Nå håper jeg bare at alle kristiansandere er med og bidrar. Det som er så spesielt i Norge er at vi tar inn bompenger før vi bygger ut vei. Og det er så mye man tar seg råd til at vi burde ha råd til dette også.

HER link på avisen og artikkelen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s